مرکز تعمیرات پکیج با دارا بودن کادری متخصص و حرفه ای در زمینه تعمیرات پکیج این امکان را فراهم آورده تا بهترین و سریعترین خدمات را با استفاده از قطعات اوجینال و دارای ضمانت در مازندران برای شما مشتریان گرامی ارائه دهد.
اگر برای تعمیرات پکیج خود به کمک نیاز دارید متخصصان حرفه ای مرکز تعمیرات می توانند در سریعترین زمان ممکن به شما کمک کنند تا مشکل پکیج شما در هر نقطه مازندران به بهترین شکل ممکن برطرف گردد. فقط کافیست با شماره 09119607725 تماس بگیرید.
مبدل حراراتی: قطعه ایست که وظیفه انتقال حرارت از یک سیال به سیال دیگر را دارد و در سیستمهای گرمایشی به دو گروه مبدل تک منظوره و مبدل دومنظوره تقسیم می شود.
مبدل حرارتی اصلی: این قطعه بر روی مشعل قرار گرفته و بصورت مستقیم حرارت ایجاد شده از سوی مشعل را به آب ورودی دستگاه یا آب مدار گرمایشی انتقال می دهد. معمولا مبدل حرارتی اصلی، به دلیل ظریب بالای انتقال حرارت و راندمان بالا از این فلز ساخته می شود .جهت افزایش سطح تماس مبدل اصلی با حرارت شعله های مشعل و افزایش قدرت انتقال حرارت ، از ورقه های نازک مسی به نام فین بر روی سطح مبدل استفاده می گردد. مبدل اصلی با نام های مبدل آب و آتش و کویل نیز شناخته می شود.
مبدل های اصلی دو منظوره برای دستگاه های تک مبدل و مبدل های اصلی تک منظوره برای دستگاه های دو مبدل استفاده می شود.
تفاوت میان این دو نوع مبدل در تعداد ورودی و خروجی لوله های آب آن و نحوه گرمایش آب مصرفی می باشد. در دستگاه های تک مبدل که از یک عدد مبدل حرارتی استفاده می شود؛ لوله های ورودی و خروجی آب بهداشتی با سایز ½ و لوله های ورودی و خروجی مدار گرمایشی با سایز ¾ وارد مبدل اصلی می شود. به جهت کاهش هزینه های تولید و کوچک کردن اندازه مبدل اصلی و همچنین بهره گیری از یک مبدل برای گرمایش رادیاتورها و آب گرم مصرفی ،این لوله ها از داخل یکدیگر عبور میکنند. به صورتی که لوله های آب بهداشتی با سایز ½ از داخل لوله های مدار گرمایش با سایز ¾ عبور داده می شوند. با توجه به اینکه دما در مدار بهداشتی می تواند به درخواست مصرف کننده تا 60 درجه سانتیگراد افزایش یابد؛ و همچنین دمای مدار گرمایشی نمی تواند بیشتر از 80 درجه سانتیگراد باشد؛ لذا جداره خارجی در این لوله ها مربوط مدار گرمایشی و جداره داخلی مربوط به مدار بهداشتی در نظر گرفته می شود.
مبدل های اصلی تک منظوره تنها دارای یک ورودی و یک خروجی لوله با سایز ¾ ، که مربوط به مدار گرمایشی است، بوده و همچنین ارتباط بین مبدل حرارتی اصلی و مبدل حرارتی فرعی از طریق این لوله میسر می گردد
مبدل حراراتی فرعی (ثانویه): این قطعه جهت گرمایش آب مدار بهداشتی به صورت غیر مستقیم در دستگاه پکیج شوفاژ دیواری مورد استفاده قرار می گیرد. در این قطعه، آب گرم خروجی از مبدل حرارتی اصلی از کنار آب سرد ورودی دستگاه عبور کرده و موجب گرم شدن این آب می شود. مبدل حرارتی فرعی (ثانویه) معمولا از جنس استیل ساخته می شود
ادامه مطلب ...
تعمیرات انواع پکیج دیواری در ساری
سرویس تعمیر پکیج ایران رادیاتور در مازندران . ساری . قائمشهر
تعمیر پکیج ایران رادیاتور در بابلسر
سرویس پکیج بوتان
تعمیر و سرویس انواع پکیچ ایرانی و خارجی
دارایی مجوز رسمی از صنعت ساختمان قائمشهر
دارایی کارگاه تخصصی تعمیر پکیچ درساری
پکیچ دیواری الپروس
پکیچ دیواری روکا
پکیج دیواری مکس الیت
پکیج دیواری آریستون
پکیج دیواری ایساتیس
پکیج دیواری بوتان
پکیج دیواری دیمراد
پکیج دیواری گلد ایران
پکیج دیواری ایمرگاس
پکیج دیواری فرولی
پکیج دیواری لورچ
پکیج دیواری شاپه
پکیج دیواری باکسی
پکیج دیواری تاجی
پکیچ دیواری ایرفل
پکیچ دیواری نوتا
پکیچ دیواری زاس
پکیج دیواری مرکوری..
سرویس دوره ای و تعمیر پکیج ایران رادیاتور
سرویس دوره ای و تعمیر پکیج بوتان
سرویس دوره ای و تعمیر پکیج آریستون
سرویس دوره ای و تعمیر پکیج ایساتیس سرویس دوره ای و تعمیر پکیج آماتیس
سرویس دوره ای و تعمیر پکیج مکس الیت سرویس دوره ای و تعمیر پکیج گلدایران سرویس دوره ای و تعمیر پکیج تاچی
سرویس
دوره ای و تعمیر پکیج مرکوری سرویس دوره ای و تعمیر پکیج ایمرگاس سرویس
دوره ای و تعمیر پکیج باکسی سرویس دوره ای و تعمیر پکیج شاپه
سرویس دوره ای و تعمیر پکیج لورچ
سرویس دوره ای و تعمیر پکیجهای شوفاژ دیواری
اعتبار ما اعتماد شما هست
داری مجوز رسمی
در اسرع وقت
باکادر مجرب
دارای مجوز رسمی
( سرویس و تعمیر پکیچ دیواری در مازندران )
در دستگاهای بدون فن خروج دود کلاهک تعدیل از محفظه احتراق به مجرای خروجی کنترل می شود، وظیفه دیگر کلاهک تعدیل در پکیج مگاترم که تا اگر محصولات احتراق از دودکش خارج نشد دستگاه متوقف شود.
اتاقکی است که به شکل یک کابین ساخته شده و عمل احتراق و تهویه در آن صورت می گیرد این کابین برای محفوظ کردن مجرای هوا ساخته شده تا زمانی که دستگاه به صورت روم سیلد نصب می شود هوای مورد نیاز از محوطه نصب دستگاه تغذیه نشود پس کلیه اتصالات بین ورقهای و درب محفظه احتراق میبایست به صورت درزبند باشد تا زمان موش فن هوای محوطه نصب وارد محفظه احتراق نشود.
وظیفه فن مکش کردن هوا به داخل محفظه احتراق و بیرون راندن مواد محترقه از محفظه احتراق است فن ها از برن ۲۲۰ ولت تغذیه می کنند. البته، قسمت سیم پیچ (استاتور) بیرون از کانال آن را قرار دارد و از طرین و شفت، به بلوئر فن که داخل مجرای خروجی گاز های احتراق قرار دارد . متصل است، با توجه به ارزنه در راه را به مواد احتراق مقدار زیادی گرما به بیرون از پکیج پرتاب می شود می شوند، در نتیجه دمای خروجی از لوله دود کش بسیار گرم است. بنابراین مصرف گاز دستگاهای فن دار بیشتر از د دستگاهای بدون فن است. در نتیجه، در دستگاه های فن دار به روش مختلف مقدار جریان هوای در حال عبور محفظه احتراق کنترل می شود تا مصرف گاز دستگاه کمتر شده و بازدهی بیشتری داشته باشد.
کنترل هوای خروجی در پیکج دمرا از دود کش به چند روش انجام می شود که به آن کاهنده جریان هوا گفته می شود:
✔ روش اول
دهانه خروجی فن معمولا ۶۰ میلی متر است که در صورت کم کردن دهانه خروجی توان مقدار هوای خروجی فن را کنترل کند. این عمل توسط حلقه هایی که در سایزهای مختلف توسط شرکت سازنده در دستگاه قرار می گیرند انجام می شوند. اندازه حلقه به نسبت طول دوره و میزان مقاومت مسیر دودکش تعیین می شود که در برندهای مختلف متفاوت است و برای اطلاع بیشتر می بایست به دفترچه فنی همان دستگاه مراجعه کرد.
✔ روش دوم
در این روش دریچه ای در دهانه خروجی لوله دودکش قرار دارد که در حالت عادی به صورت عمودی می باشد و حرکت آن به صورت افقی دهانه مسدود می شود. پس با تنظیم کردن این دریچه که به آن آمپر گفته می شود می توان مقدار هوای خروجی از فن راه کنترل کرد .
✔ روش سوم
در این روش هیچ گونه عملی توسط سرویسکار پکیج مگاترم انجام نمی شود نوع فن در این دستگاه متفاوت است به این فن ها مدولار یا تنظیمی گفته می شود ابتدا فن به دور زیاد شروع به کار می کند در این زمان مقاومت مسیر دودکش تو سط پرشر فن اندازه گیری میشود سپس دور فن به مقدار لازم تنظیم می شود پس در نتیجه مقدار هوای خروجی تا اندازه زیاد کاهش می یابد.
دلایل مختلفی باعث خرابی ایجاد نقص در پکیج ها می شود، هر بیشتر درمورد عملکرد و سیستم داخلی انواع مختلف پکیج ها اطلاعات داشته باشیم راحت تر می توانیم درکی از علت خرابی پکیج ها داشته باشیم، پکیج ها با توجه به اینکه دیواری و یا زمینی هستند سیستم های جداگانه ای دارند، در این قسمت شما را قطعات پکیج که احتمال دارد دچار خرابی شوند آشنا می کنیم: سیستم گاز رسانی و همچنین سیستم خروج محصولات احتراق عبارتند از: فن یا کلاهک تعدیل، شیر کنترل گاز, مشعل, جرقه زن, سیستم یونیزاسیون می باشد. سیستم هیدرولیکی پکیج عبارتند از: پمپ, مبدل اصلی و ثانویه. سیستم کنترلی پکیج عبارتند از: کنترل, کنترلرهای فشار و جریان آب, سنسورهای دما یا NTC ترموستات حد.
هر بخش از سیستم پکیج و یا قطعات پکیج ممکن است دچار خرابی و یا نقص در نحوه عملکرد آن شود از همین رو بهتر است تا با سیستم داخلی پکیج ها و نحوه عملکرد آن ها بیشتر آشنا شوید جهت تشخیص خرابی پکیج بهتر است طرز کار پکیج رابدانید.
درخواست: عملی که باعث روشن شدن پکیج می شود را درخواست می گویند، به ور کلی درخواست نیاز پکیج جهت روشن شدن می باشد. به عنوان مثال باز کردن آبگرم مصرفی یک درخواست به شمار می آید، پایین بودن دمای آب برگشتی شوفاژ نسبت به دمای تنظیمی کاربر می باشد نمونه دیگر درخواست می باشد،
درخواست در پکیج برای روشن شدن است زمانی که مشتری نیاز به آبگرم دارد، آبگرم مصرفی را باز کرده یا مشتری نیازمند به دمای ۸۰ درجه برای تنظیم می باشد اما دمای آب شوفاژ ۶۵ درجه است که در نتیجه پکیج باید روشن می شود و دما را به 65 می رساند یا در مورد پکیج می بایست روشن شود و آبگرم مصرفی را تامین نماید
زمانی که درخواست ایجاد شد، برد کنترل پکیج وظیفه کنترل همه جانبه سیستم را بر عهده دارد، ابتدا سیستم های ایمنی را چک می نماید. ترموستات حد ابتدا چک خواهد شد که دمای آن پایین تر از دمای نوشته شده بر روی ترموستات حد باشد. در صورتی که دمای ترموستات حد در رنج نرمال بود پرشر سویچ آب نیز چک می شود. اگر آب به میزان کافی و همچنین با فشار کافی در سیستم وجود داشته باشد برد کنترل پکیج ، پرشر سویچ فن را چک می نماید. اگر پرشر سوئیچ هوا یا فن در حالت باز بودن فن روشن می شود. حال نوبت آن رسیده که پرشر سوئیچ فن بسته شود پس بنابراین پرشر سوئیچ فن یکبار دیگر بررسی می شود این بار باید در حالت بسته باشد. تا به مرحله برد کنترل نقصی را تشخیص نداده است در نتیجه برد کنترل توسط ترانس جرقه، دستور جرقه زدن را صادر می کند. پس از جرقه زدن شیر گاز مسیر گاز را باز نموده تا شعله تشکیل شود. در این وضعیت برد کنترل می بایست بررسی نماید که آیا شعله تشکیل شده است یا خیر. تا زمانی که درخواست وجود داشته باشد و شعله تشکیل شده باشد برد کنترل توسط میله یونیزاسیون متوجه می شود و در نتیجه شعله پایدار خواهد ماند. اگر شعله تشکیل نشود بسته به برنامه ریزی برد تا ۳ یا ۴ بار، برد به مرحله جرقه زدن برگشته و این عمل را تکرار خواهد نمود.